117894592_1164616137240781_5204964714582

CROISSANTY

Na proces wytwarzania doskonałych croissantów składa się wiele istotnych czynników. Po pierwsze, wysokiej jakości składniki - prawdziwe masło i odpowiedni rodzaj mąki, które determinują smak wypieku.

Po drugie, doskonała laminacja ciasta. Opanowanie sztuki laminacji ciasta do croissantów wymaga wiedzy, cierpliwości i precyzji. Sztuki tej uczyłam się podczas stażu u znanego i cenionego w świecie mistrza cukiernictwa, Daniela Alvareza, właściciela cukierni Dalua w Elche w Hiszpanii. To właśnie on pozwolił mi poznać tajniki tego skomplikowanego procesu, które potem długo ćwiczyłam w mojej cukierni, aby uzyskać powtarzalny produkt.

93229271_221273122483552_683818451477934
117929032_328438831616064_18077643049400

Poprawna laminacja wymaga odpowiedniej temperatury otoczenia i składników, doskonałej walcownicy, która zagwarantuje tworzenie równiutkich warstw masła i ciasta, oraz  wielokrotnego precyzyjnego składania ciasta.

Ciasto ze zdjęcia obok ma 2,3 mm grubości.

Rozwałkowane ciasto, tniemy na trójkąty, zwijamy i poddajemy procesowi garowania, gdzie w odpowiedniej temperaturze i wilgotności drożdże zaczynają pracować i ciasto rośnie.

117877431_835546923917243_92168246361042
117888758_359455158790703_48102910489355

Wyrośnięte ciasto należy spryskać żółtkiem ze śmietaną, aby uzyskać połysk po upieczeniu. W naszej cukierni używamy do tego specjalnego bezolejowego kompresora, przeznaczonego do pracy

w gastronomii.

Na koniec pieczenie. 

Wszystkie te elementy determinują smak i wygląd finalnego produktu. 

117866140_691542301441825_55212572871308
117876039_3028120960650671_3292875295731

Cennik

W naszej ofercie znajdują się aktualnie:

Croissant maślany (bez nadzienia) - 5 zł

Croissant z custardem mascarpone - 6 zł

Croissant z kremem czekoladowym - 7 zł

Croissant z kremem malinowym - 7 zł

Croissanty wypiekamy w każdą sobotę. 

Prosimy o wcześniejsze składanie zamówień na nasze wypieki.