MONOPORCJE ( fr. Petit gateau)

Monoporcje są deserami charakterystycznymi dla nowoczesnego cukiernictwa. Wyróżniają się elegancką formą, różnorodnością tekstur, oraz najwyższej jakości składnikami.

Desery tego typu łączą w sobie w zależności od smaku:

musy, konfitury, sosy, galaretki, ganache czekoladowy, biszkopt, kruche ciastko, kawałki czekolady, bezę.

Monoporcje uzyskują eleganckie wykończenie dzięki błyszczącej glazurze, która swoją barwę zawdzięcza zawartości czekolady bądź kakao a połysk m.in. odpowiedniemu procesowi zblendowania składników. W naszej cukierni nie stosujemy barwników, a ewentualne kolorowe zabarwienie ciastka (np. różowe - malina/truskawka) wynika z zastosowania glazury półprzezroczystej, dzięki której widoczny jest kolor musu znajdującego się wewnątrz - różowy mus malinowy.

Nasze monoporcje charakteryzują się prostym, czystym składem. Wszystkie elementy monoporcji wykonujemy samodzielnie, nie stosujemy gotowych polew, nadzień ani ciastek. Dlatego też wykonanie monoporcji jest procesem bardzo czasochłonnym, wymaga precyzji i dokładności, a połączenia smakowe z naszej oferty są dobrze przemyślane i wielokrotnie testowane.

JOGURT / TRUSKAWKA / CZARNA PORZECZKA

Mus jogurtowy na bazie jogurtu greckiego

Sos truskawkowy

Konfitura z czarnej porzeczki

Kakaowy biszkopt

Kruchy słony herbatnik

Cena 15 zł

WANILIA / JAGODA

Mus waniliowy na bazie białej czekolady Callebaut

Sos jagodowy

Kakaowy biszkopt

Kruchy słony herbatnik

Cena 15 zł

CZEKOLADA / MANGO / MARAKUJA

Mus czekoladowy na bazie belgijskiej czekolady deserowej Callebaut 54,5%

Cremoso na bazie gorzkiej belgijskiej czekolady Callebaut 70%

Żelka mango

Jasny biszkopt nasączony syropem z marakui

Kruchy słony herbatnik

Cena 16 zł

PALONA CZEKOLADA / MANGO / MARAKUJA

Mus na bazie palonej białej czekolady Callebaut

Żelka mango / marakuja

Kakaowe ciastko kruche 'sable breton'

Cena 12 zł

CZEKOLADA / WANILIA

Mus na bazie belgijskiej czekolady deserowej Callebaut 54,5 %

Ganache na bazie białej czekolady z dodatkiem samodzielmnie wykonanego ekstraktu z wanilii

Jasny kruchy herbatnik 'sable breton'

Cena 12 zł

KAWA / BAILEY'S / CZARNA PORZECZKA 

Mus kawowy

Kakaowy biszkopt nasączony likierem Bailey's 

Konfitura z czarnej porzeczki

 'Kamienie' w ciemnej czekoladzie tj. herbatniki obtoczone w belgijskiej czekoladzie deserowej

Cena 16 zł

MARAKUJA / CZEKOLADA

Mus na bazie marakui

Ganache czekoladowy na bazie kremu angielskiego

Konfitura mango / marakuja

Klasyczne tarte kruche ciastko

Listek z belgijskiej czekolady do dekoracji

Cena 14 zł

OWOCE LEŚNE

Mus 'owoce leśne' na bazie truskawki, jeżyny i czarnej porzeczki

Cremeux na bazie truskawki, jeżyny i czarnej porzeczki

Konfitura z czarnej porzeczki

Klasyczne tarte kruche ciastko

Cena 15 zł

JOGURT / MORELA

Mus jogurtowy na bazie jogurtu greckiego

Konfitura morelowa

 'Kamienie' w mlecznej czekoladzie tj. pokruszone herbatniki obtoczone w mlecznej czekoladzie Callebaut

Cena 12 zł

SERNICZEK / CZEKOLADA

Mus serowy na bazie serka Philadelphia

 Ganache czekoladowy na bazie kremu angielskiego

Ekspandowana kasza jaglana do dekoracji

Kruche ciastko maślane  

Cena 12 zł

SERNICZEK / BRZOSKWINIA

 

Mus serowy na bazie serka Philadelphia

Konfitura brzoskwiniowa

Bezik z bezy szwajcarskiej do dekoracji

Kruche ciastko maślane

Cena 12 zł

SZWARCWALD

Mus na bazie białej czekolady 

Ganache czekoladowy na bazie kremu angielskiego

Wiśnie w sosie wiśniowym 

Kawałki pokruszonej belgijskiej czekolady

Kakaowe klasyczne tarte ciastko kruche

Listek z belgijskiej czekolady Callebaut do dekoracji

Cena 16 zł

MALINA / TRUSKAWKA

Konfitura truskawkowa

Mus malinowo-truskawkowy

Mus malinowy

Mocno kakaowe słone ciastko 

Cena 12 zł

BROWNIE / MALINA / MLECZNA CZEKOLADA

Mus malinowy na bazie mlecznej czekolady

Konfitura malinowa

Brownie

Malina do dekoracji

Cena 16 zł